ΤΑ ΧΩΡΙΑ

ΔΕΡΒΕΝΗ

Το Δερβένι είναι παραθαλάσσιο χωριό – κωμόπολη του νομού Κορινθίας με 1.514 κατοίκους, στα σύνορα με την Αχαΐα.Το όνομά του το πήρε από τη στενότητα της θέσεώς του ανάμεσα στο βουνό και την θάλασσα.Το Δερβένι ιδρύθηκε από Ζαχολίτες έποικους, οι οποίοι ασχολούνταν με το εμπόριο σταφίδας. Στην εμπορική ακμή του Δερβενίου, από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ού, εκατοντάδες εργάτες δούλευαν σε συσκευαστήρια κορινθιακής σταφίδας, η οποία φορτωνόταν από το λιμάνι του Δερβενίου σε μεγάλα εμπορικά πλοία και πωλείτο στις αγορές της Ευρώπης. Σήμερα το Δερβένι είναι κέντρο παραγωγής λεμονιών.

διαβάστε περισσότερα …


ΕΥΡΩΣΤΙΝΑ / ΖΑΧΟΛΗ

Η ΕυρωστίναΕυρωστίνη ή Ζάχολη)[1] υπήρξε η πρωτεύουσα του παλαιού δήμου Ευρωστίνης και ήταν η «μητρόπολη» της Δυτικής Κορινθίας. Η Ζάχολη έχει μεγάλη ιστορία, καθώς προϋπάρχει του έτους 1500. Έχει υψόμετρο 700 μέτρα και απέχει 14 χιλιόμετρα από το Δερβένι και 70 χιλιόμετρα από την Κόρινθο.

διαβάστε περισσότερα …


ΣΑΡΑΝΤΑΠΗΧΟ

Το Σαραντάπηχο είναι μικρή ορεινή Τοπική Κοινότητα κτισμένη αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο από 1230 έως 1300 μέτρα από τη θάλασσα, μέσα σε πυκνό δάσος από μαύρα πεύκα και έλατα.
Ευρίσκεται σε μικρή παράκαμψη 5 χιλιομέτρων του οδικού άξονα από Δερβένι προς Γκούρα Κορινθίας και απέχει από το Δερβένι 30 χιλιόμετρα.

διαβάστε περισσότερα...


ΑΝΩ ΤΑΡΣΟΣ

Ο Άνω Ταρσός είναι ορεινό χωριό του νομού Κορινθίας , Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.050 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές του Χελμού και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας. Κοντά στο χωριό υπάρχουν βάραθρο βάθους περίπου 40 μέτρων, το οποίο διαθέτει στον πυθμένα του σταλακτίτες, καθώς και οι πηγές μικρού παραποτάμου του Όλβιου (Φονιάτικου). Παράλληλα στην ευρύτερη περιοχή καταγράφονται αξιόλογες μορφές χλωρίδας και πανίδας

διαβάστε περισσότερα


ΚΑΤΩ ΤΑΡΣΟΣ

Ο Κάτω Ταρσός είναι ορεινό χωριό του νομού Κορινθίας , Είναι κτισμένος περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Κορίνθου σε υψόμετρο 1040 μέτρων πάνω στις πλαγιές της Κυλλήνης και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας. Οι κάτοικοί του ασχολούνταν παραδοσιακά κυρίως με την κτηνοτροφία και σε μικρότερο βαθμό με τη γεωργία, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες παρουσιάζει άνοδο ο τομέας των τουριστικών υπηρεσιών. Σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής είναι το μοναστήρι της Παναγίας του Βράχου και ο βυζαντινός ναός των Αγίων Ταξιαρχών.

διαβάστε περισσότερα…


Φενεός – Συβίστα

Ο Φενεός είναι ορεινό χωριό στο νομό Κορινθίας η αρχαία και νεώτερη ονομασία του χωριού με το πρώην όνομα Συβίστα. Είναι κτισμένος σε έντονα επικλινές έδαφος (υψόμετρο βάσης 912 μ. και κορυφής 1024 μ), Αρκετές περιοχές έχουν σλάβικα ονόματα, λόγω των βοσκών που κατέβαιναν ανά περιόδους για να βοσκήσουν τα κοπάδια τους. Οι σπουδαιότεροι λόγοι πού συντέλεσαν στη διαμόρφωση του σλαβικού αυτού ιδιώματος ανάγονται στη βυζαντινή περίοδο, όταν αριθμός σλαβόφωνων αιχμαλώτων μεταφέρθηκε για δουλειά στα μεγάλα αγροκτήματα των Βυζαντινών τιμαριούχων, καθώς και κατά την οθωμανική περίοδο. Το πρόβλημα της συνεννόησής τους λύθηκε με τη χρησιμοποίηση λέξεων ελληνικών, βουλγαρικών, τουρκικών, αλβανικών και βλαχικών. Το ποσοστό μάλιστα κάθε μιας γλώσσης μέσα στο Ανάμεικτο Ιδίωμα είναι διαφορετικό σε κάθε περιοχή.

διαβάστε περισσότερα …


Πανόραμα Φενεού

Το Πανόραμα είναι οικισμός στους πρόποδες του Αροάνιου όρους (Χελμός) και έχει πανοραμική θέα. Αρχικά έφερε το όνομα Φονιά παράφραση του ονόματος Φενεός. Το ορεινό χωριό κατοικούνταν από αυτόχθονες από την αρχαιότητα διότι φυσική λίμνη προϋπήρχε του κάμπου. Αργότερα εγκαταστάθηκαν εδώ βλάχοι από την ευρύτερη περιοχή του Πύργου. Στο χωριό υπάρχει βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου του (7ος-8ος αιώνας) που υποδεικνύει την ύπαρξη του οικισμού κατα τη βυζαντινή περιόδο.

διαβάστε περισσότερα …


ΑΡΧΑΙΟΣ ΦΕΝΕΟΣ

Η Φενεός (αρχαία πόλη ) ήταν πόλη-κράτος της αρχαίας Αρκαδίας, ενώ σήμερα διοικητικά ανήκει στο Νομό Κορινθίας. Ήταν από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες πόλεις της Αρκαδίας, βρισκόταν σε πλούσια πεδιάδα που την διέσχιζαν οι ποταμοί Όλβιος και Δόξας, όταν τα ποτάμια αυτά κατέβαζαν πολύ νερό η πεδιάδα δεν πλημμύριζε, αφού τα νερά τους έβρισκαν διέξοδο στις καταβόθρες. Τα νερά αναδύονταν ξανά μετά από μεγάλη απόσταση, εκεί που ήταν και οι πηγές του Λάδωνα. Οι καταβόθρες αυτές ο μύθος λέει ότι τις είχε σκάψει ο ίδιος ο Ηρακλής για να διώξει τα νερά που λίμναζαν εκεί. Ένας άλλος μύθος λέει ότι οι καταβόθρες αυτές ήταν είσοδος στον Άδη και από εκεί κατέβηκε η Δήμητρα όταν έψαχνε την κόρη της Περσεφόνη. 

διαβάστε περισσότερα …


ΒΙΛΙΑ

Τα Βίλια είναι ένας από τους τρείς ορεινούς οικισμούς της αρχαίας Φενεού έχουν υψόμετρο 780 μέτρα και βρίσκονται στις νοτιανατολικές πλαγιές της κορυφής Μεγαλοβούνι.

διαβάστε περισσότερα …


ΣΤΕΝΟ

Χωριό που βρίσκεται 95 χλμ. δυτικά της Κορίνθου, στις δυτικές πλαγιές του όρους Κυλλήνη (Ζήρια) σε υψόμετρο 840 μέτρα. Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει μια στάση να ξεδιψάσει στη βρύση του χωριού που πηγάζει από τις σάρκες του πλατάνου της πλατείας, ευφυές τέχνασμα των κατοίκων, και να φάει στη μοναδική ψησταριά του χωριού. Το χωριό, πριν από την αποξήρανση της λίμνης του Φενεού, έχει μετακινηθεί δύο φορές. Ό αρχικός οικισμός ήταν στην τοποθεσία Πέρα Παλιοχώρι. Μετά οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στην τοποθεσία Αγία Μαρίνα. Λόγω όμως της ακαταλληλότητας της περιοχής της Αγίας Μαρίνας, όταν τα νερά της λίμνης τραβήχτηκαν οριστικά, το χωριό μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση. Η περιοχή έχει πολλά νερά. Έχει 150 περίπου κατοίκους, κύρια ασχολία των οποίων είναι η γεωργία.

διαβάστε περισσότερα …


ΓΚΟΥΡΑ

Χωριό που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού σε υψόμετρο 950 μέτρων. Στα ανατολικά του χωριού υψώνεται η Κυλλήνη και στα δυτικά ο Χελμός, ενώ στα νότια εκτείνεται η πεδιάδα του Φενεού. Εχει 400 περίπου κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

διαβάστε περισσότερα …


ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ

Δυτικά του χωριού Ταρσός στο νομό Κορινθίας, βρίσκεται στην σπηλιά-σχισμή, ένας ναός της Ζωοδόχου Πηγής ή της Φανερωμένης της Παναγίας του Βράχου, όπως την ονομάζουν οι Φενεάτες, που πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου. Κατά την παράδοση, ο ναός της Παναγιάς στον βράχο του Ταρσού ιδρύθηκε ως εκπλήρωση τάματος από κάποια γυναίκα από το χωριό Ταρσός, η οποία σώθηκε ως εκ θαύματος κατά την άλωση της Βυζαντινής Ταρσού (ο Ταρσός την εποχή εκείνη ήταν Επισκοπή και είχε επίσκοπο Ταρσού) από τον Μωάμεθ Β’ τον κατακτητή το 1458.

διαβάστε περισσότερα


ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΝΗ εκκλησία της Παναγίας των Καταφυγίων ευρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα νοτίως του Δερβενίου Κορινθίας, επί της οδού που οδηγεί στο ορεινό Σαραντάπηχο. Φθάνοντας στην περιοχή αντικρίζουμε την είσοδο της εκκλησίας που μας οδηγεί στο Ναό με τις υπόλοιπες ενδιαφέρουσες επεκτάσεις του. Την προσωνυμία της η εκκλησία έχει αποκτήσει από τα Καταφύγια, την περιοχή που οικοδομήθηκε.
Στην περιοχή “καταφύγια” και μέσα σε δυσπρόσιτες σπηλιές και σε απόκρημνα  βράχια, είχαν καταφύγει οι Ζαχολίτες στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, για να κρυφτούν και να αποφύγουν τους διωγμούς των κατακτητών.

διαβάστε περισσότερα…


ΡΕΜΑ ΤΩΝ ΜΥΛΩΝ

Το ρέμα των Μύλων είναι  μια φυσική ρεματιά με λιμνούλες γεμάτες πέστροφες, καταρράκτες και ξύλινα γεφύρια, που προσφέρει στον επισκέπτη μοναδικές στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης. Ένας ειδυλλιακός χώρος που ο καθένας μπορεί να αισθανθεί και να νιώσει το μεγαλείο της φύσης. Βρίσκεται κοντά στο οροπέδιο της Ζάχολης με το πυκνό δάσος μαύρης πεύκης και αποτελεί μια ήπια διαδρομή για κάθε επισκέπτη που αγαπάει το περπάτημα, στη σκιά των πανύψηλων δέντρων, με μικρούς καταρράκτες και λίμνες που μπλέκουν τον  ήχο τους με το κελάηδημα των πουλιών.

διαβάστε περισσότερα…


ΛΙΜΝΗ ΔΟΞΑ

Η Λίμνη Δόξα είναι μια τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων, η οποία βρίσκεται στον Φενεό Κορινθίας, στα όρια του Δήμου Σικυωνίων. Η μοναδικότητα της οφείλεται στο μεγάλο οροπέδιο που βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Ζήρεια και Χελμός, καθώς και στα 9 χωριά που σχεδόν κυκλικά περιστοιχίζουν την περιοχή του Φενεού.

διαβάστε περισσότερα…


ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Σε ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο σε υψόμετρο 1500 μ., βρίσκεται η ανδρική Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού. Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου χαρακτηρίζεται ως «νέα» για να διακρίνεται από την παλαιά που βρισκόταν χαμηλότερα.

διαβάστε περισσότερα…