ΛΙΜΝΗ ΔΟΞΑ

Η Λίμνη Δόξα είναι μια τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων, η οποία βρίσκεται στον Φενεό Κορινθίας, στα όρια του Δήμου Σικυωνίων. Η μοναδικότητα της οφείλεται στο μεγάλο οροπέδιο που βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Ζήρεια και Χελμός, καθώς και στα 9 χωριά που σχεδόν κυκλικά περιστοιχίζουν την περιοχή του Φενεού.

Η κατασκευή του ομώνυμου φράγματος ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, και στηρίχτηκε στον χείμαρρο Δόξα που ρέει στην περιοχή. Μέσα στη λίμνη, πάνω σε μια στενή λωρίδα γης, ξεπροβάλλει το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου ή Παλαιομονάστηρο, το λεγόμενο «Ποντικονήσι της Κορινθίας».

Η ιδιομορφία του τοπίου και η ποικιλία των δραστηριοτήτων κάνει την Λίμνη Δόξα μοναδικό προορισμό για τον επισκέπτη. Περιτριγυρίζεται από δάσος με έλατα, μαυροπευκα, βελανιδιές, πλατάνια και καστανιές. Παρότι η λίμνη βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο και περιστοιχίζεται από βουνά, διατηρεί  πλούσια ερπετοπανίδα και ορνιθοπανίδα, ενώ τα νερά της επισκέπτονται πολλά υδρόβια και παρυδάτια πουλιά.

Τέλος, στο ειδυλλιακό τοπίο της λίμνης, πραγματοποιούνται πολλές δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Σημαντικότερες είναι το “Τρίαθλο Λίμνης Δόξας” που λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι. Επιπρόσθετα, διοργανώνονται από τον πολιτιστικό σύλλογο Γκούρας, διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, όπως αγώνες βάδην,  περιμετρικά της λίμνης, αγώνες κανό ή καγιάκ και ποδηλατικοί γύροι.

Γνωρίζατε ότι:

Κατά τη μυθολογία η συγκεκριμένη περιοχή ήταν κατοικητήριο του Ποσειδώνα, ο οποίος όταν θύμωνε προκαλούσε πλημμύρα.

Στον πυθμένα της λίμνης ζουν γαλάζιες καραβίδες!